Φόρτωση . . .
Return to homepage

Ατλαντικός Ωκεανός

Διαδικασία ανακάλυψης: 0%

Βάθος: 0m

Θερμοκρασία: 20°c

Κάνε scroll για να εξερευνήσεις

Ένα ταξίδι του Blue Marine Foundation

Τροπικά δάση της θάλασσας

Χρησιμοποιούμε ήχο για να βελτιώσουμε την εμπειρία σου. Παράκτια οικοσυστήματα που σφύζουν από θαλάσσια ζωή.

Τα μαγκρόβια δάση, τα θαλάσσια έλη και τα λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης αποτελούν τα υποβρύχια δάση, γνωστά ως ‘Οικοσυστήματα Γαλάζιου Άνθρακα’.

Τι είναι ο "Γαλάζιος Άνθρακας";

Όπως τα δάση στη στεριά, αυτοί οι παράκτιοι υγρότοποι και θαλάσσια οικοσυστήματα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και το παγιδεύουν στο έδαφος για χιλιάδες χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το υπερβολικό CO2 στην ατμόσφαιρά παγιδεύει τη ζέστη και επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. "Γαλάζιο Άνθρακα" ονομάζουμε το διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύεται και αποθηκεύεται από αυτά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Τα μαγκρόβια δάση συνδέουν τη στεριά με τη θάλασσα

Τα μαγκρόβια δάση προλαμβάνουν τη διάβρωση των ακτών, αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και είναι ένα ιδανικό εκκολαπτήριο θαλάσσιας ζωής.

Η θαλάσσια ζωή είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Τα μαγκρόβια δάση αποθηκεύουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα τροπικά δάση, ενώ γίνονται το σπίτι χιλιάδων θαλάσσιων ειδών.
Τα παράκτια αλμυρά έλη επίσης δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Μειώνουν τις επιπτώσεις των πλημμυρών και των καταιγίδων, βοηθούν στον έλεγχο της ρύπανσης και στηρίζουν ολόκληρα τροφικά δίκτυα, από ψάρια σε ελόβια πτηνά.
Τα λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης λειτουργούν ως εκκολαπτήριο για μερικά από τα μεγαλύτερα αλιεύματα και παρέχουν τροφή για εμβληματικά είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες.

Μια πληροφορία για εσένα...

Κάποια λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης μπορούν να "θάψουν" το διοξείδιο του άνθρακα 35 φορές πιο γρήγορα από ό,τι μια ίδια περιοχή τροπικού δάσους.

Αυτά τα οικοσυστήματα απειλούνται

Τα οικοσυστήματα του "γαλάζιου άνθρακα" απειλούνται από την παράκτια ανάπτυξη, τη μη βιώσιμη αλιεία, την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση και τη ρύπανση.

Η καταστροφή τους απελευθερώνει το αποθηκευμένο διοξείδιο του άνθρακα πίσω στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή.

Πρέπει να δράσουμε τώρα αλλιώς ρισκάρουμε να χάσουμε περισσότερα από αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα.

Κάνε κλικ & κράτα για να σταματήσεις την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα
Ας βάλουμε τους ωκεανούς σε προτεραιότητα

Για να δούμε αν μπορείς να βρεις το σωστό...

Για πόσο καιρό μπορούν τα υγροτοπικά οικοσυστήματα να αποθηκεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα;

Ένα καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι συχνά βρίσκονται κοντά σε οικοσυστήματα "γαλάζιου άνθρακα". Φιλοξενούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο όλων των θαλάσσιων ειδών στη γη.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται

Ένας ωκεανός που θερμαίνεται δημιουργεί πίεση στα κοράλλια. Όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα κοράλλια παθαίνουν "λεύκανση".

Η μικροσκοπική άλγη (zooxanthellae) δίνει στα κοράλλια το ζωντανό χρώμα τους. Αν το νερό θερμανθεί υπερβολικά, η άλγη εξαφανίζεται, δημιουργώντας το φαινόμενο της "λεύκανσης", το οποίο μπορεί να κάνει το κοράλλι να πεινάσει και να πεθάνει. Αυτό επηρεάζει ολόκληρα οικοσυστήματα, πάνω στα οποία βασίζονται οι άνθρωποι και η άγρια ζωή.

+2°C
0°C
+2°C

Blue Marine Foundation εργάζεται για

Ας προστατεύσουμε το μέλλον μας

Στις Μαλδίβες, το Blue Marine εργάζεται για να αυξήσει την ανθεκτικότητα των κοραλλιογενών υφάλων στην κλιματική αλλαγή. Αυτό γίνεται μέσω της βελτίωσης της θαλάσσιας προστασίας και της προώθησης βιώσιμων μορφών τουρισμού και αλιείας μικρής κλίμακας.

Το πρότζεκτ Spotlight

Δες πιο βαθιά πώς το Blue Marine εργάζεται για να προστατεύσει τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα οικοσυστήματα γαλάζιου άνθρακα και τη θαλάσσια ζωή που τα έχει ως σπίτι.

Τι μπορώ να κάνω;

Μάθε ποια είναι τα οικοσυστήματα γαλάζιου άνθρακα κοντά σου

Ζήτα από την κυβέρνησή σου να προστατεύσει αυτά τα οικοσυστήματα

Μην ρίχνεις άγκυρα πάνω στα λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης

Το Δίκτυο Ζωής
του ωκεανού

Βυθίσου

Προστασία του
υποβρύχιου κόσμου

Βυθίσου

Περίπου 100 μέτρα μαγκρόβιων μπορούν να μειώσουν το ύψος των κυμάτων έως και 66%, κάτι που βοηθά στη μείωση της διάβρωσης και του κινδύνου πλημμυρών.

Αυτό είναι σχεδόν όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!

Για να δούμε αν μπορείς να βρεις το σωστό...

Τα αλμυρά έλη συρρικνώνονται! Τι το προκαλεί;

Για να δούμε αν μπορείς να βρεις το σωστό...

Τα λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης χρειάζονται τη βοήθειά μας. Μάντεψε πόσα χάνουμε