Φόρτωση . . .
Return to homepage

Ατλαντικός Ωκεανός

Διαδικασία ανακάλυψης: 0%

Βάθος: 0m

Θερμοκρασία: 20°c

Κάνε scroll για να εξερευνήσεις

Ένα ταξίδι του Blue Marine Foundation

Το Δίκτυο Ζωής του Ωκεανού

Χρησιμοποιούμε ήχο για να βελτιώσουμε την εμπειρία σου. Ένα πλούσιο μωσαϊκό της θαλάσσιας ζωής, όπου όλα αλληλοσυνδέονται

Τα ψάρια παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην ευαίσθητη ισορροπία της υγείας των ωκεανών.

Οι υγιείς ωκεανοί είναι πιο ανθεκτικοί.

Οι υγιείς ωκεανοί γεμάτοι ζωή μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι υγιείς πληθυσμοί της θαλάσσιας ζωής έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να αντέξουν στις γρήγορες περιβαλλοντικές αλλαγές.

Μια πληροφορία για εσένα...

Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα ψάρια για τη βασική τους πηγή ζωικής πρωτεΐνης.

Τα ιχθυαποθέματα δεν είναι ατέλειωτα, πολλά είδη είναι πλέον απειλούμενα εξαιτίας της υπεραλίευσης και της καταστροφικής αλιείας.

Thunnus albacares

Ο κιτρινόπτερος τόνος

Κατάσταση: σχεδόν απειλούμενος

Στον Ινδικό Ωκεανό, ο κιτρινόπτερος τόνος υπεραλιεύεται από το 2015 και η αλίευσή του πρέπει πλέον να μειωθεί επειγόντως ώστε να σωθούν τα αποθέματα από την εξαφάνιση.

Η υπεραλίευση είναι η αλίευση των ψαριών σε γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν που μπορούν να αναπαραχθούν και οδηγεί στην κατάρρευση των αποθεμάτων. Ήδη, το 90% των μεγάλων ψαριών θηρευτών έχει εξαφανιστεί.
Υπάρχουν πολλές καταστροφικές αλιευτικές μέθοδοι, όπως η αλιεία με μηχανότρατες και με δράγες. Αυτές οι μέθοδοι διαταράσσουν τον βυθό, καταστρέφουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και μπορούν να σκοτώσουν είδη που δεν σκοπεύουν να αλιεύσουν.
Αν σταματήσουμε την υπεραλίευση, η θαλάσσια βιοποικιλότητα θα ανακάμψει και θα βοηθήσει στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Πώς να κάνουμε την αλιεία πιο βιώσιμη;?

Η βιώσιμη αλιεία επιτρέπει την αναγέννηση των οικοτόπων και των ιχθυαποθεμάτων, καθώς και των ειδών που δεν αποτελούν άμεσο αλιευτικό στόχο (μη στοχευόμενα είδη). Αφαιρεί λιγότερα ψάρια από όσα αναπληρώνονται φυσικά, και το κάνει με μη καταστροφικό τρόπο.

Η αλιεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής του Berwickshire εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Κάποτε ήταν διάσημο για την ακμάζουσα αλιεία ρέγγας τον 19ο αιώνα, όμως τώρα πολλοί ντόπιοι ψαράδες αλιεύουν καβούρια και αστακούς χρησιμοποιώντας στατικούς κιούρτους, ή "creels" όπως λέγονται εδώ.
Αυτή η μέθοδος έχει μικρότερες επιπτώσεις στον θαλάσσιο βυθό, και μόλις οι κιούρτοι τραβηχτούν επάνω, τα καβούρια και οι αστακοί που είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο μέγεθος επιστρέφονται στη θάλασσα, έχοντας την ευκαιρία να αναπαραχθούν πριν αλιευθούν.
Αυτό διατηρεί τα ιχθυαποθέματα σε πιο βιώσιμα επίπεδα. Η αλιεία σε βιώσιμα επίπεδα είναι απαραίτητη για τις επόμενες γενιές αλλά και την υγεία του ωκεανού.

Για να δούμε αν μπορείς να βρεις το σωστό...

Τι κάνει την εμπορική αλιεία τη μεγαλύτερη επιχείρηση κυνηγιού στον πλανήτη;

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ψάρια και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σύρε το θερμόμετρο κάτωαριστερά για να αναστρέψεις την υπερθέρμανση

Η κλιματική αλλαγή

Τα ψάρια είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας του νερού

Καθώς το νερό στους ωκεανούς θερμαίνεται, τα ψάρια μετακινούνται όλο και πιο κοντά στους δύο πόλους του πλανήτη αναζητώντας πιο δροσερά νερά. Αυτό επηρεάζει τα οικοσυστήματα και τις παράκτιες κοινωνίες που βασίζονται στα τοπικά ιχθυαποθέματα.

Μια πληροφορία για εσένα...

Η βιώσιμη αλιεία και οι χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εξαφάνισης των ευάλωτων ειδών κατά 60%.

Η προστασία περιοχών του ωκεανού μας βοηθά να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις της υπεραλίευσης.

Tο φαινόμενο του spillover

Τα ψάρια και η θαλάσσια ζωή ευδοκιμούν στις προστατευόμενες περιοχές και στη συνέχεια "εξαπλώνονται" στις γειτονικές.

Οι ΘΠΠ δημιουργούν χώρο στον οποίο η θαλάσσια ζωή αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται, και μέρος της "εξαπλώνεται" στις γύρω περιοχές, αφού τα ζώα μετακινούνται. Αυτό το φαινόμενο ωφελεί όλο το οικοσύστημα και βοηθά στην αναγέννηση των πληθυσμών που μειώνονται από την υπεραλίευση.

Για να δούμε αν μπορείς να βρεις το σωστό

Τι είναι το παρεμπίπτον αλίευμα;

Blue Marine Foundation εργάζεται για

Ας ξανασκεφτούμε τον τρόπο που αλιεύουμε

Το Blue Marine δουλεύει με την παράκτια τοπική κοινότητα και το Θαλάσσιο Καταφύγιο του Berwickshire ώστε να εφαρμόσουν τη βιώσιμη αλιεία, που ωφελεί τη θαλάσσια ζωή και την τοπική κοινωνία.

Το πρότζεκτ Spotlight

Εξερεύνησε το θαλάσσιο καταφύγιο του Berwickshire, όπου τα δάση φυκιών κελπ μεγαλώνουν και πυκνώνουν, και τα μαλακά κοράλλια και οι ανεμώνες σκεπάζουν τους υφάλους. Τα συγκλίνοντα θερμά και ψυχρά θαλάσσια ρεύματα στηρίζουν μια ασυνήθιστη ποικιλία θαλάσσιας ζωής, από λυκόψαρα της Αρκτικής και κοπάδια δελφινιών ως κοράλλια.

Τι μπορώ να κάνω;

Μάθε για τους βιώσιμους τρόπους αλιείας και τα βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά

Υποστήριξε τον τερματισμό των επικίνδυνων αλιευτικών επιχορηγήσεων

Υπερασπίσου τη σωστή προστασία των παράκτιων υδάτων

Προστασία του
υποβρύχιου κόσμου

Βυθίσου

Τροπικά δάση
της θάλασσας

Βυθίσου

Ήξερες ότι τα φύκια Κελπ αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα στα φύλλα τους;

Κάποια από αυτά αποκολλούνται και καταλήγουν στον βυθό, μεταφέροντας το διοξείδιο του άνθρακα κάτω στο ίζημα του βυθού.